HTML

6tila

A blog azon filmeket tartalmazza amiket én már láttam és bátran merem ajánlani bármelyik látogatómnak. Ha pár nap kimarad, az nem lustaságból ered, hanem mert vagy olyan filmet néztem amit nem szeretnék tovább ajánlani, vagy egyszerűen nem néztem azon napokon filmet.
Amennyiben neked is tetszett a film és kedvet érzel értékelni azt megteheted a filmek előzetese alatt található "Szólj hozzá" részben.

A linkek aktuálisságáért csak a blogbejegyzések megszületésekor tudok felelősséget vállalni, akkor minden link ellenőrzött, és valós. Az idő elteltével a linkek tartalma és érvényessége változhat. Torrentek esetében a le és feltöltők száma állandóan változik, és egyes esetekben a torrent maga is törlődhet a gazdaoldalról. Felíratok esetében ugyanez a helyzet, a gazdaoldalon történő változások, javítások, áthelyezések módosítják a linkek tartalmát és érvényességét. Ezekért elnézést kérek, de azt beláthatjátok, hogy nem ellenőrizhetem minden linkemet időszakosan sem. De ha ti jelzitek felém a változásokat, hibás linkeket, készségesen javítom őket az aktuális lehetőségekhez képest.

Linkajánló

Filmajánlók első kézből:
www.chrisdry.com

Nemzetközi torrent kereső:
BTjunkie.org

Az ázsiai filmek tárháza:
Asia Torrents.com

Felirat keresők:
Feliratok.hu
Feliratok.org
Opensubtitles.org
Horrorfreaksubs.try.hu
The L world
Hosszupuskasub.com
Subs.tu

Saját időzítésű, vágású felirataim:
-->>>Kattints ide a megtekintésükhöz!<<<--

Letöltő programok

Direkt letöltő (rapidshare, hotfile, stb.) több link 1 kattintással:
JDownloader

Torrent letöltő:
µTorrent

eMule letöltő és szerverek:
eMule + eMule szerverek

Utolsó kommentek

Látogatók

A számláló indítása: 2010.03.09 20:00 free counters

Lorna csendje (Le silence de Lorna (Lornas Silence), 2008)

6tila 2011.02.01. 23:25

A belga Dardenne-fivérek, akik egy évtizeden belül két Arany Pálma-díjat is besöpörtek, a Lorna csendje című legújabb filmjükkel ezúttal a Cannes-i fődíjat nem, de az Európai Parlament által odaítélt Lux-díjat hazavitték. A végső rostán Mundruczó Kornél Deltája is fennmaradt, a képviselők azonban úgy ítélték, a bevándorló téma égetőbb, aktuálisabb probléma Európában, mint a testvérszerelem.

Lorna, az Albániából származó, harmincas nő feleségül megy egy drogfüggőhöz a belga állampolgárság megszerzése végett. Az érdekházasság hátterében pénzszerzés áll, Lornának tervei vannak: fiújával, Sokollal kávézót szeretne nyitni Liége-ben. Sokol külföldi fekete munkái és Lorna mosodai keresete kevés lenne ehhez, ezért alighogy megszáradt a pecsét a lány útlevélen, áruba bocsátják az állampolgárságát. Az orosz maffia alig várja, hogy Lorna megözvegyüljön, mert így az újabb alibi-házassággal könnyedén Belgiumba importálhatnak egy keresztapát. Lorna magányos, sivár és szeretet nélküli életet él, csak stricijével (aki ezúttal nem a testét, hanem az anyakönyvét bocsátja áruba) és kábítószeres férjével tartja a kapcsolatot. A leszokni vágyó, nyomorult drogos egy idő után már nem megvetést, hanem együttérzést vált ki Lornából; a fiúnak segítségre van szüksége, a lány pedig vágyik arra, hogy gondoskodásával szeretetét fejezze ki egy férfi iránt. A drogfüggő és a társfüggő egymásba kapaszkodásából különös szerelem bontakozik ki, ezért Lornának nem csak a kábítószertől, de szélhámostársai gyilkos szándékától is meg kell mentenie a fiút.

Lorna a új évezred Nórája: kalitkában él, robotol, mindent megtesz a férfiakért, hogy aztán semmit se kapjon érte cserébe. Elhiteti magával, hogy Sokol álmai az ő álmai is, elhiteti magával, hogy a pénz megszerzése mindennél fontosabb, elhiteti magával, hogy lehet szeretet és gyöngédség nélkül élni, hogy aztán az alibi-férj halála után már soha többé ne tudjon kimászni az önámítás kelepcéjéből.

Ibsen 19. századi hősnőjéhez hasonlóan Lorna csak bábu a férfiak számára, érzéseivel, vágyaival mit sem törődnek; kihasználják - kinek mire kell: megmentőnek, szeretőnek, árucikknek - majd eldobják, nem is sejtve, milyen áldozatokra képes értük a lány. A 21. század Lornáját az különbözteti meg a 19. század Nórájától, hogy elhiszi, felveheti a kesztyűt a férfiakkal szemben; hogy azt gondolja, a jóérzésre apellálva belátásra bírhatja a gazembereket.

A kizsákmányolt nő az árral szemben úszik, amikor a fizikai önkínzástól sem riadva vissza megpróbál minden férfi számára elfogadható megoldást találni. Az emberség azonban nem szempont ebben a férfiak uralta környezetben. Mindkét heroina, Nóra és Lorna is lavírozni próbál ellentétes érdekű férfiak között, míg végül a menekülés marad az egyetlen megoldás számukra; a Dardenne fivérek hősnője ráadásul nem csak fizikailag, de pszichésen is a menekülést választja: elmenekül a valóság elől, hogy egyetlen és örökké vele maradó társát képzelt gyermekében találja meg.

Lorna történetében az ibseni alapmotívum megsokszorozódik és jelenbeli motívumok (bevándorlók, maffia, drog) is tematizálódnak, de a két nő figurája, a férfi érdekek között vergődő, meg nem értett nő úgy tűnik, száz év elteltével sem vesztett aktualitásából. A Lorna csendje súlyos kérdéseket feszeget (birtokolhatja-e a nőt a férfi egy kapcsolatban; mi az, amit áruba bocsáthatunk magunkból anélkül, hogy sérülne a személyiségünk; meddig lehet mások érdekeit a saját érzéseink elé helyezni), amelyek inkább az átalakult és a hagyományos női szerepek konfliktusát, mint a bevándorló-motívumot emelik a film központi problémájává.

A Lorna csendje több helyen is ellipsziseket helyez az elbeszélésbe, olyan lényeges információkat késleltet, mint a férj halála vagy a terhesség kitalált volta. A néző emiatt utólag kényszerül a hallgatag hősnővel azonosulni, motivációit megérteni, ami szokatlan és izgalmas befogadói élményt jelent.
A Dardenne fivérek filmjének másik ereje - a korábbi filmjeikhez hasonlóan - az autentikus szereplők alkalmazása. A Lornát alakító albán szinésznő, Arta Dobroshi kiváló alakítása úgy viszi a hátán a filmet, mint Lorna karaktere a környezetében élő férfiak minden gondját. Nem tudom, vannak-e szerepálmai a színpadon is dolgozó fiatal színésznőnek, minden esetre azt hiszem, Nórát remekül el tudná játszani…
(forrás: magyar.film.hu)

Letöltési fáljok (használj Jdownloader-t):

http://rapidshare.com/files/210310610/Lornas.Silence.2008.LiMiTED.DVDRiP.XViD-HLS.tomik123.part1.rar
http://rapidshare.com/files/210310778/Lornas.Silence.2008.LiMiTED.DVDRiP.XViD-HLS.tomik123.part2.rar
http://rapidshare.com/files/210311003/Lornas.Silence.2008.LiMiTED.DVDRiP.XViD-HLS.tomik123.part3.rar
http://rapidshare.com/files/210311197/Lornas.Silence.2008.LiMiTED.DVDRiP.XViD-HLS.tomik123.part4.rar
http://rapidshare.com/files/210312672/Lornas.Silence.2008.LiMiTED.DVDRiP.XViD-HLS.tomik123.part5.rar
http://rapidshare.com/files/210312843/Lornas.Silence.2008.LiMiTED.DVDRiP.XViD-HLS.tomik123.part6.rar
http://rapidshare.com/files/210313025/Lornas.Silence.2008.LiMiTED.DVDRiP.XViD-HLS.tomik123.part7.rar
http://rapidshare.com/files/210313081/Lornas.Silence.2008.LiMiTED.DVDRiP.XViD-HLS.tomik123.part8.rar


Magyar felírat: Lornas.Silence.2008.LiMiTED.DVDRiP.XViD-HLS.srt
(köszönet a felíratért falatka2003-nak)

7.1

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://6tila.blog.hu/api/trackback/id/tr222632320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2011.07.04. 17:59:51

egyszer nézhető, valahogy ezek a francia művészfilmek nem tudnak nagyon lekötni, meg kissé vontatott is volt nekem. 4/10
süti beállítások módosítása