HTML

6tila

A blog azon filmeket tartalmazza amiket én már láttam és bátran merem ajánlani bármelyik látogatómnak. Ha pár nap kimarad, az nem lustaságból ered, hanem mert vagy olyan filmet néztem amit nem szeretnék tovább ajánlani, vagy egyszerűen nem néztem azon napokon filmet.
Amennyiben neked is tetszett a film és kedvet érzel értékelni azt megteheted a filmek előzetese alatt található "Szólj hozzá" részben.

A linkek aktuálisságáért csak a blogbejegyzések megszületésekor tudok felelősséget vállalni, akkor minden link ellenőrzött, és valós. Az idő elteltével a linkek tartalma és érvényessége változhat. Torrentek esetében a le és feltöltők száma állandóan változik, és egyes esetekben a torrent maga is törlődhet a gazdaoldalról. Felíratok esetében ugyanez a helyzet, a gazdaoldalon történő változások, javítások, áthelyezések módosítják a linkek tartalmát és érvényességét. Ezekért elnézést kérek, de azt beláthatjátok, hogy nem ellenőrizhetem minden linkemet időszakosan sem. De ha ti jelzitek felém a változásokat, hibás linkeket, készségesen javítom őket az aktuális lehetőségekhez képest.

Linkajánló

Filmajánlók első kézből:
www.chrisdry.com

Nemzetközi torrent kereső:
BTjunkie.org

Az ázsiai filmek tárháza:
Asia Torrents.com

Felirat keresők:
Feliratok.hu
Feliratok.org
Opensubtitles.org
Horrorfreaksubs.try.hu
The L world
Hosszupuskasub.com
Subs.tu

Saját időzítésű, vágású felirataim:
-->>>Kattints ide a megtekintésükhöz!<<<--

Letöltő programok

Direkt letöltő (rapidshare, hotfile, stb.) több link 1 kattintással:
JDownloader

Torrent letöltő:
µTorrent

eMule letöltő és szerverek:
eMule + eMule szerverek

Utolsó kommentek

Látogatók

A számláló indítása: 2010.03.09 20:00 free counters

A kisérlet (The Experiment, 2010)

6tila 2010.11.07. 01:39

Színes, felíratos, amerikai, filmdráma, 96 perc, 2010

"1971-ben zajlott a Stanfordi börönkísérlet, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete finanszírozott, hogy magyarázatot találjon a haditengerészet és a tengerészgyalogság börtöneiben tapasztalható különbségekre. (wikipedia) A kísérletre jelentkezőket két csoportra osztották, az egyik csapat a börtönőröket, míg a maradék a rabokat „játszották el”. A részvevőknek két hétig kellett volna részt venniük a börönszimulációban, ám azt a tervezett határidő előtt be kellett fejezni, mivel a helyzet igencsak elfajult. A német filmgyártás kilenc évvel ezelőtt készített egy produkciót az esetről, Oliver Hirschbiegel rendezése felettébb izgalmas és rettentően hatásos volt, egyes szereplőkre már igazi gyűlölettel lehetett tekinteni, a nézőt egyszerre töltötte el a düh és a feszültség.

Hollywoodban is hozzányúltak a témához (csoda lett volna, ha nem), A szökés sorozat atyja, Paul Scheuring ülhetett a rendezői székbe és a forgatókönyvhöz is köze volt. Mivel olyan ember kezébe került a projekt, aki otthon van a börtönös témában úgy érezhette mindenki, ha nem is fogja megközelíteni a német verziót, azért mindenképpen korrekt darab fog születni. De aztán kiderült, hogy csak DVD-n adják ki a filmet, ami már megkongatta a vészharangot.

 

A film elején bemutatják a kísérletre jelentkezőket, van aki azért jelentkezik, hogy legyen pénze lakbérre, van aki a csajokra akarja költeni a felkínált összeget, olyan is akad, akit éppen elbocsátottak előző munkahelyéről és így próbál némi dollárhoz hozzájutni. A szervezők mindenkinek 14.000 dollárt ígérnek (a valóságban 210 dollárról volt szó), ha sikeresen letudják a két hetet. Az őröknek csupán 5 egyszerűnek pontot kell betartatniuk, ellenkező esetben felgyullad a vörös lámpa és véget ér a kísérlet. Kezdetben még mosolyognak is rajta, hogy milyen egyszerű pénzszerzései lehetőségbe csöppentek, ki gondolná, hogy mégis probléma adódhat ezekből." (forrás:filmdroid.hu)

 

A cikk még tovább is tart, de a folytatást nem tenném itt közzé többek között , mert nem értek vele egyet, és amúg is ez az én blogom, itt az van amit én akarok :), hogy a film szavaival éljek.

A filmet mindenhol csupa negatív kritikával jellemzik, pedig nagyszerű alkotás, és jó gondolatok bukkannak fel benne. Az egyik kedvencem: "Idegenek vagyunk egy idegen földön". A filmet többszörös ajánlásra néztem meg annak a tudatában, hogy a német verzió mindent vitt, ez meg csak egy gyenge másolat, de ez korántsem igaz. A német filmet még évekkel ezelőtt láttam, és ez után ujra megnéztem, hogy lássam mi is a külömbség a kettő között, és azt kell mondjam, hogy lényeges eltérések vannak benne, ami viszont egyáltalán nem terhelő értékű egyikre sem. És most segítségül előrukkolok egy művészi példával. Lehet egy híres festő olajfestménye is olyan művészi értékű, mint egy másik grafikus munkája szénnel rajzolva, mely ugyanazt a képet ábrázolja amit az eredeti olajfestmény. És most elmondom mire fel a példa. A német film az olajfestmény, és a jelen filmünk a szénrajz. Míg a német filmben, a történet részletesebben van kidolgozva, és szerteágazóbb a háttértörténet, az amerikaiban a szereplők jelleme sokkal erőteljesebben valósult meg. Őszintén megmondva  ebben a stílusban az Eden Lake óta ennyire nem kavart fel, és érintett meg film mint most. A két főszereplő nagyon nagyot alakít, a rendezés szerintem tökéletes, az operatőri munka is jól sikerült. A háttértörténet éppen csak annyi ami tényleng szükséges. A hangsúly a hatalom ábrálozásán van. Az őrt jásztszó "ártatlan közember" aki a légynek sem ártott kiszolgáltatott helyzetében, kap egy lehetőséget, hogy ami düh benne lakozott eaz most kikrülhet. Tudta, hogy egyetlen esélye van rá, és az ez a szituáció. Gondoljunk bele, mi miként cselekednénk a helyében. Valóban a német filmban az őrök vezérét a film végére már határozottan gyűlöltük, de itt ez a gyűlölet miért is nem tudott kialakulni a néző szemében? Talán azért, mert valójában ez az ő asztalra csapása, megelégelte, hogy mindig csak egy szar alakként kezelik őt, és végre válhat belőle valaki, ha csak pár napra is. Nagyszerű film... Aki lehurrogja, meg gondoljon bele a szereplők helyzetébe, és nézze meg a dolgokat a másik oldalról is. Ennyit szerettem volna még hozzátenni az ajánlóhoz.

 

Torrent fálj: The Experiment.2010.DvdScr.Xvid {1337x}-Noir.torrent
Magyar felírat: The Experiment.2010.DvdScr.Xvid {1337x}-Noir.srt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://6tila.blog.hu/api/trackback/id/tr402429634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása