HTML

6tila

A blog azon filmeket tartalmazza amiket én már láttam és bátran merem ajánlani bármelyik látogatómnak. Ha pár nap kimarad, az nem lustaságból ered, hanem mert vagy olyan filmet néztem amit nem szeretnék tovább ajánlani, vagy egyszerűen nem néztem azon napokon filmet.
Amennyiben neked is tetszett a film és kedvet érzel értékelni azt megteheted a filmek előzetese alatt található "Szólj hozzá" részben.

A linkek aktuálisságáért csak a blogbejegyzések megszületésekor tudok felelősséget vállalni, akkor minden link ellenőrzött, és valós. Az idő elteltével a linkek tartalma és érvényessége változhat. Torrentek esetében a le és feltöltők száma állandóan változik, és egyes esetekben a torrent maga is törlődhet a gazdaoldalról. Felíratok esetében ugyanez a helyzet, a gazdaoldalon történő változások, javítások, áthelyezések módosítják a linkek tartalmát és érvényességét. Ezekért elnézést kérek, de azt beláthatjátok, hogy nem ellenőrizhetem minden linkemet időszakosan sem. De ha ti jelzitek felém a változásokat, hibás linkeket, készségesen javítom őket az aktuális lehetőségekhez képest.

Linkajánló

Filmajánlók első kézből:
www.chrisdry.com

Nemzetközi torrent kereső:
BTjunkie.org

Az ázsiai filmek tárháza:
Asia Torrents.com

Felirat keresők:
Feliratok.hu
Feliratok.org
Opensubtitles.org
Horrorfreaksubs.try.hu
The L world
Hosszupuskasub.com
Subs.tu

Saját időzítésű, vágású felirataim:
-->>>Kattints ide a megtekintésükhöz!<<<--

Letöltő programok

Direkt letöltő (rapidshare, hotfile, stb.) több link 1 kattintással:
JDownloader

Torrent letöltő:
µTorrent

eMule letöltő és szerverek:
eMule + eMule szerverek

Utolsó kommentek

Látogatók

A számláló indítása: 2010.03.09 20:00 free counters

Biromdalom (Riget - The Kingdom, 1994-1997)

6tila 2010.05.13. 23:41

Lars von Trier neve valószínűleg nem ismeretlen a komolyabb filmrajongók körében. Az említett dán úriember felelős többek között a Táncos a sötétben, illetve a Dogville című filmekért, a dogma-filmek egyik atyjaként (Vinerberg mellett) jelentős személyisége a modern filmművészetnek. Írásom tárgya Lars von Trier 1994-es Riget (The Kingdom) című mini-sorozata, illetve annak 1997-es folytatása. A sorozatról rengeteg jót olvastam korábban, a „Twin Peaks találkozik a Vészhelyzettel” ajánlók után végül úgy éreztem, hogy ezt nem szabad kihagynom, lévén az előbbi sorozatnak hatalmas rajongója vagyok. Szerencsére nem kellett csalódnom, a misztikus sorozatok egy újabb gyöngyszemével hozott össze a sors.

A Riget összesen két évadból áll, ez összesen 8, egyenként kb. 70 perces epizódot jelent. Talán hosszúnak tűnhetnek a részek, de biztosíthatok mindenkit, hogy egy percig sem lesz unalmas a sorozat, noha a misztikus-vonal némileg lassabban bontakozik majd ki a megszokottnál, nagyjából úgy a Twin Peaks tempójában.

A történet egy Riget (Birodalom) nevű dán kórházban játszódik. A megszokott esetek mellett azonban megmagyarázhatatlan események is felütik fejüket a kaotikus kórházban, kísérteties hangok és jelenések kezdik el kísérteni a betegeket és orvosokat… Szerencsés módon az egész sorozat ugyanolyan mértékben ijesztő és izgalmas, mint amennyire szórakoztatóan nevetséges. Miközben a természetfeletti történések miatt izgulunk, addig folyamatosan követhetjük a kórház orvosainak és betegeinek kimondottan humoros életét. A rendkívül vicces poénok mellet sűrűn hozzák ránk a frászt, értelemszerűen leggyakrabban az egyes epizódok befejező képsoraival. A humoros vonal tehát kimondottan jól sikerült, de a természetfeletti-szálra sem lehet panasz, bár személy szerint ezen a téren a Carnivale-t jóval erősebbnek mondanám.

Rendkívül ötletesen van tehát megoldva a természetfeletti történések, illetve a racionális mérlegelésekkel teli orvosi döntések kettőssége, különösen ezek találkozása. Kimondottan humoros, ahogyan a halálból rejtélyesen visszatért orvos jelenléte igazán meg sem lepi kollégáit, illetve hogy a második évad elképesztően morbid, hatalmas újszülöttje sem okoz majd igazán nagy meglepetést a racionális doktoroknak:

„Nincs ebben semmi szokatlan, bizonyos időközönként születnek Dániában ilyen gyerekek…”
„Mégis milyen valószínűséggel?”
„Úgy 160millió az 1-hez…”

Az egész sorozatra jellemző Twin Peaks párhuzam a szinte kivétel nélkül őrült, éppen ezért rendkívül szórakoztató karakterekben is felismerhető. Ilyen a Riget újdonsült főorvosa, Dr. Helmer (Ernst-Hugo Jaregard) is, aki svédként kimondottan rühelli Dániát, és ezt rendszeresen szóvá is teszi mindenkinek (minden részben az utolsó mondata a "Danskjävlar!", vagyis “Dán gazemberek!”). Aki Doktor House-nál nem tud nagyobb parasztot elképzelni egy orvos szerepében, annak különösen ajánlom a sorozat megnézését… Helmer már önmagában elvinné a hátán a sorozatot elképesztően humoros tahóságaival és áskálódásaival, de a többi szereplő is legalább ennyire szórakoztató. A Riget második főszereplője Mrs. Drusse (Kirsten Rolffes), az okkult dolgok iránt kimondottan érdeklődő idős hölgy, aki a sorozat során igyekszik majd megfejteni a Birodalomban történő misztikus jelenségeket.

A kisebb szerepekben is remek figurákhoz lesz szerencsénk, a sörivó Csuja Imre-hasonmás mindenestől kezdve a Down-kóros mosogatókig, akik amúgy ötletes módon az egyetlenek, akik végig teljes mértékben átlátják a különös történések mikéntjét, még ha azokban nem is vesznek részt. A stáblisták közben egyébként maga az alkotó is megjelenik majd, némileg árnyalva az addigi történéseket, illetve szimpatikus módon megköszönve az addigi figyelmet.

A film képi világa elsőre talán sokaknak szokatlan lesz. Némileg a dogma filmek szellemiségének megfelelően szinte minden egyes jelenet kézi kamerával készült, nagyon ritkák a rögzített kameraállásból felvett képsorok. Az egész megjelenítésnek van egy rendkívül naturális jellege, a kísérteties atmoszférát a megfelelő jelenetekben azonban így is (vagy talán éppen ezért) sikerült megteremteni. További ismertetőjegy még a szokatlan, hirtelen vágások (jump-cut) alkalmazása is. Egyedi képi világgal van tehát dolgunk, mely véleményem szerint kimondottan passzol a sorozat szürreális történéseihez.

Noha a sorozat élvezetét némileg ronthatja, de (saját csalódásomból kiindulva) nincs szívem elhallgatni egy szomorú tényt a Riget-tel kapcsolatban: A Carnivale-hoz és a Twin Peaks-hez hasonlóan sajnos ezen sorozat sem mondható befejezettnek… Noha Lars von Triernek konkrét elképzelései voltak egy harmadik évadról, sajnálatos események (konkrétan a két főszerepet alakító színész halála) azonban megakadályozták a sorozat lezárását. Ez azért is különösen bosszantó, mert a második évad még az elsőnél is izgalmasabb ponton fejeződik be, így rengeteg kérdés marad megválaszolatlanul… (Érdekességként azért megemlíteném, hogy a Riget később átdolgozásra került, mégpedig a Stephen King’s Kingdom Hospital című sorozat formájában. Ehhez a sorozathoz azonban még nem volt szerencsém, így több információm sajnos nincs róla…)

Ettól függetlenül azonban a leforgatott két évad tökéletes. A Twin Peaks és a Carnivale rajongóinak kihagyhatatlan, de az értelmesen szórakoztató humor kedvelői sem fognak csalódni benne! Stílusában megkerülhetetlen alapmű, így bátran ajánlom mindenkinek, aki kicsit is nyitott a mélyebb sorozatok irányába.

Torrent fálj: Riget I-II (1994-1997)(XviD asd).torrent
Magyar felírat:
Riget I-II (1994-1997)(XviD asd).srt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://6tila.blog.hu/api/trackback/id/tr302001603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása