HTML

6tila

A blog azon filmeket tartalmazza amiket én már láttam és bátran merem ajánlani bármelyik látogatómnak. Ha pár nap kimarad, az nem lustaságból ered, hanem mert vagy olyan filmet néztem amit nem szeretnék tovább ajánlani, vagy egyszerűen nem néztem azon napokon filmet.
Amennyiben neked is tetszett a film és kedvet érzel értékelni azt megteheted a filmek előzetese alatt található "Szólj hozzá" részben.

A linkek aktuálisságáért csak a blogbejegyzések megszületésekor tudok felelősséget vállalni, akkor minden link ellenőrzött, és valós. Az idő elteltével a linkek tartalma és érvényessége változhat. Torrentek esetében a le és feltöltők száma állandóan változik, és egyes esetekben a torrent maga is törlődhet a gazdaoldalról. Felíratok esetében ugyanez a helyzet, a gazdaoldalon történő változások, javítások, áthelyezések módosítják a linkek tartalmát és érvényességét. Ezekért elnézést kérek, de azt beláthatjátok, hogy nem ellenőrizhetem minden linkemet időszakosan sem. De ha ti jelzitek felém a változásokat, hibás linkeket, készségesen javítom őket az aktuális lehetőségekhez képest.

Linkajánló

Filmajánlók első kézből:
www.chrisdry.com

Nemzetközi torrent kereső:
BTjunkie.org

Az ázsiai filmek tárháza:
Asia Torrents.com

Felirat keresők:
Feliratok.hu
Feliratok.org
Opensubtitles.org
Horrorfreaksubs.try.hu
The L world
Hosszupuskasub.com
Subs.tu

Saját időzítésű, vágású felirataim:
-->>>Kattints ide a megtekintésükhöz!<<<--

Letöltő programok

Direkt letöltő (rapidshare, hotfile, stb.) több link 1 kattintással:
JDownloader

Torrent letöltő:
µTorrent

eMule letöltő és szerverek:
eMule + eMule szerverek

Utolsó kommentek

Látogatók

A számláló indítása: 2010.03.09 20:00 free counters

9 (Nine, 2009)

6tila 2010.07.02. 01:07

2010. április 21. - a kritikát írta: Hámori Dániel

 

A 9 animációs mozija látványos, de nem a humoros, gyerekbarát fajtából való. Nehéz kérdéseket feszeget, vészesen komor hangulatban, lenyűgöző vizuális körítéssel. Talán ezért is látott benne fantáziát Tim Burton, és vállalta el a produceri teendőket. (Kritikánk a Titanic Filmfesztiválon készült - a szerk.)

A rongybabák lázadása

No, nem egyedül, hanem újdonsült lelki cimborája, az Éjszakai/Nappali őrség és a Wanted című adrenalin-mozikat jegyző, Hollywoodot meghódító kazah fenegyerek, Timur Bekmambetov társaságában. Moguljaink feltétlen bizalmat szavaztak egy „újoncnak”, s nem kellett csalódniuk. Az amerikai Shane Acker, akit azonos című, 11 perces kisfilmjéért 2006-ban Oscarra jelöltek, korábbi munkájából meglepően ütős bemutatkozó játékfilmet rendezett. Drámája érdekes műfaji kavalkád. Sci-fi és kvázi-steampunk elemek keverednek kalanddús fantasy-vel, ugyanakkor a Legenda vagyok

felütése és a háborús filmek karcos kiábrándultsága is süt belőle.

9_500_1

A címszereplő 9-en, egy arasznyi, blendeszemű, fémkezű mechanikus rongybabán arctalan teremtője az utolsó simításokat végzi, majd hősünk egy titokzatos gépben életre kel a posztapokaliptikus jövőben. A kezdetnek halott teremtőjét megpillantó homunculus első lépései után ráébred, hogy az emberiség kihalt, s a szétbombázott romokon csak ő él.

Ám hamarosan egy maréknyi rongybabára, saját „elődeire” bukkan, aki még a nagy háborúban ébredtek öntudatra, s így-úgy bujkálva vészelték át eddig a pusztulást. A csak lassan összecsiszolódó kis csapat újdonsült mozgatórugójaként arra is rá kell eszmélnie, hogy az ő kezében van az emberiség megváltásának kulcsa. Emellett a kis hősöknek vezetésével fel kell venniük a harcot egy hatalmas fémszörnnyel, mely valamilyen különös ok miatt egymás után vadászik az apróságokra…

9_2_500


Acker fantáziája határtalan. Egyrészt az archaizáló környezetábrázolással, és a végítélet körülményeit lassan felfedő építkezéssel olyan „mondai” időbe helyezi a történéseket, mely ugyan várakozhat baljós jövőnkben is, ám leginkább erőteljesen felidézi a II. világháború borzalmait, s a lebombázott Berlin hangulatát. Ezt látszik alátámasztani a Hitlert idéző diktátor vezetésével őrületbe rohanó világ, a felvillanó filmhíradó töredékek és a horogkeresztes lobogónak megfelelő vörös- fehér-fekete zászló.

Természetesen azért újoncunk megrezgeti a lécet, hiszen a 11 perces filmecske kibontása egyszerre rejti magában a sikert is, de a nagyjátékfilmes, 79 perces időkeret kényszerű felduzzadásával már nem elég a geg és a misztikus lebegtetés meglepő ereje, szilárd lábakon kell álljon a forgatókönyv. A párbeszédek leegyszerűsített voltával egyértelműen a vizuális kidolgozottságra és az akciókra helyeződik a hangsúly. Itt-ott a digitális textúrák vagy felületek talán egy fokkal plasztik-hatásúbbra sikerültek, de a megteremtett világ kreatívan bámulatos részletgazdagsága ellensúlyozza azt.

9_500_3


A rongybabát, mint a túlélés zálogát megjelenítő karakterek is hasonlóan színpompásak, zseniális kidolgozottságukban jól elkülöníthetőek. Van benne vonakodó hős a címszereplő 9 alakjában, van benne merev pap, harcos amazon, aki az Avatar Neytirijére hajaz, agyatlan behemót, félszemű fegyvertárs, két néma könyvmoly, akik A rózsa neve Baskerville-i Vilmosát és Melki Adso-ját idézik. Vagy épp az esküdt ellenség, a Gép, mely leginkább a 2001: Űrodüsszeia lázadó számítógépének, HAL 9000-nek és A Gyűrűk ura mindent látó szemű Szauronjának „zabigyereke”.

Azzal is erősíti a hangulatot, hogy a nézőt bizonytalanságban hagyja afelől, hogy kis teremtényei mitől is olyan emberi zsebrobotok, miféle misztikus erő játszik közre a humanoid lét továbbélésében. Ha pedig jobban megnézzük, a mesterét túlélő homunculus klasszikus történetének kétfajta olvasatát is adja a film. Beugorhat Orwell disztópikus 1984-e is, a múlt értelmezésének igencsak képlékeny mibenlétéről.

9_500_4


Sajátos hangvételével a megszokott elemeket lendülettel megtöltő film méltán tarthat igényt a nézők figyelmére, ám tagadhatatlan, hogy a zseniális elődben rejlő potenciális lehetőségeket azért nem tudja kibontani maradéktalanul. A kemény felütés, és a profi cselekményvezetés, a folyamatos túlélő akciókkal a kezdéshez elegendő anyagot szolgáltat, ám az eredeti  befejezésnek kibontása itt kisebb hatásfokkal robban, így a nézőben hiányérzet marad. Talán az elvarratlan szálak kiskaput nyújtanak egy folytatáshoz…

Majdnem olyan mozi lett, mely a lét kérdéseit boncolgató sci-fik sorát gazdagítja, de szokatlan fordulatával és a sok megválaszolatlan kérdésével inkább „érzésfilm”, mely magával ragad, beszippant. A számítógépes kidolgozottság, az egymástól elkülönülő rétegek, a mélység meglepő élessége már-már 3D-s feldolgozásért kiált.

9_5_500


A villámgyors tempó, hibátlan vágás és kameramozgások, tökéletes környezetábrázolás egyértelműen a Dreamworks és a Disney stúdiók lassan, de biztosan kommersz középszerbe sematizálódó filmjei fölé emelik a 9-et. Jó belegondolni, hogy Acker előtt egy egész karrier áll még, és milyen csodákat tehet le az asztalra egy „rendszeren kívüli” rendező. Talán van még egy pár rongybabája…

(Forrás: magyar.film.hu/filmhu/premier/titanic-9-tim-burton-animacio-timur-bekmambetov.html )

Torrent fálj: 9.2009.PROPER.DVDRip.XviD-DiAMOND.torrent
Magyar felírat:
9.2009.PROPER.DVDRip.XviD-DiAMOND.srt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://6tila.blog.hu/api/trackback/id/tr1002124448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása