HTML

6tila

A blog azon filmeket tartalmazza amiket én már láttam és bátran merem ajánlani bármelyik látogatómnak. Ha pár nap kimarad, az nem lustaságból ered, hanem mert vagy olyan filmet néztem amit nem szeretnék tovább ajánlani, vagy egyszerűen nem néztem azon napokon filmet.
Amennyiben neked is tetszett a film és kedvet érzel értékelni azt megteheted a filmek előzetese alatt található "Szólj hozzá" részben.

A linkek aktuálisságáért csak a blogbejegyzések megszületésekor tudok felelősséget vállalni, akkor minden link ellenőrzött, és valós. Az idő elteltével a linkek tartalma és érvényessége változhat. Torrentek esetében a le és feltöltők száma állandóan változik, és egyes esetekben a torrent maga is törlődhet a gazdaoldalról. Felíratok esetében ugyanez a helyzet, a gazdaoldalon történő változások, javítások, áthelyezések módosítják a linkek tartalmát és érvényességét. Ezekért elnézést kérek, de azt beláthatjátok, hogy nem ellenőrizhetem minden linkemet időszakosan sem. De ha ti jelzitek felém a változásokat, hibás linkeket, készségesen javítom őket az aktuális lehetőségekhez képest.

Linkajánló

Filmajánlók első kézből:
www.chrisdry.com

Nemzetközi torrent kereső:
BTjunkie.org

Az ázsiai filmek tárháza:
Asia Torrents.com

Felirat keresők:
Feliratok.hu
Feliratok.org
Opensubtitles.org
Horrorfreaksubs.try.hu
The L world
Hosszupuskasub.com
Subs.tu

Saját időzítésű, vágású felirataim:
-->>>Kattints ide a megtekintésükhöz!<<<--

Letöltő programok

Direkt letöltő (rapidshare, hotfile, stb.) több link 1 kattintással:
JDownloader

Torrent letöltő:
µTorrent

eMule letöltő és szerverek:
eMule + eMule szerverek

Utolsó kommentek

Látogatók

A számláló indítása: 2010.03.09 20:00 free counters

Elindulások (Okuribito [Departures], 2008)

6tila 2010.04.11. 00:49

Nehéz úgy mesélni az élet és halál dolgairól, hogy az ne forduljon giccsbe vagy túlzott csicsába. Nincs is sok olyan film, ami ezt az akadályt sikerrel venné. Általában közhelyek egymásra dobálása lesz a végeredmény, ami mellesleg úszik a nyálban. Kivételek szerencsére mindig akadnak, és miért is hoztam volna fel pont ezt a filmet, ha ez nem egy lenne közülük.

A Departures középpontjában az elfogadás áll. Nem csak a halál, a gyász elfogadása, de egymásé is. Mikor egy szerettünk távozik, egészen új oldalát tapasztaljuk meg a kapcsolatunknak vele kapcsolatban, ahogy megpróbáljuk feldolgozni a hiányát. Viszont ennél sokkal nehezebb dolgunk van azokkal a dolgokkal, amik életünkben érnek minket. Azokkal, amiket akár ki is kerülhetünk, vagy elfuthatunk előlük, mert az egyszerűbb, mint elfogadni (de semmiképp sem beletörődni). Ennyivel könnyebb a halottakkal elszámolni magunkban – onnan nincs "menekvés".

Daigo Kobayashi csellista, egész életében annak készült. Egy zenekarban játszik, de amikor az feloszlik, úgy dönt, hogy visszatér szülővárosába. Olyan munkát talál magának, amit sosem gondolt volna. Halottakat kell felkészítenie az utolsó utazásra. Furcsa munka, sokakban talán viszolygást is kelt, de Daigo úgy dönt, hogy a sors keze van a dologban. Meg kell tanulnia elfogadni dolgokat, és ez a munka tökéletes erre.

Bár a középpontban egyértelműen Daigo van, másoknak is meg kell küzdeniük a démonaikkal. Az elfogadás itt is a kulcsszó. Az élet nem mindig azt adja, amit elvárnánk tőle, és van, amikor jobb elfogadni azt, ami van, mintsem sóvárogni valami irreális után. Ezt mutatja be nagyon árnyaltan és nagyon érzékenyen a film.

A miénktől egészen különböző japán szokások csak felerősítik a film mondandóját. A halottak mosdatása és felkészítése mind-mind a család szeme előtt történik, egészen közel hozva az folyamatot. Személyesebb lesz, talán könnyen feldolgozhatóbb. A másik a japánok távolságtartása. Hogy még a legnagyobb gyász közepette sem ölelkeznek, csupán a meghajlás marad. A testi érintkezés hiánya felnyitja az ember szemét. Mintha az emberek elszigetelt entitásokként léteznének a világban és csak egy vékony csatorna marad a kommunikációra, ami nem más, mint a beszéd.

A Departures közel tökéletesen mesél az elmúlás és elfogadás kényes témájáról. Nem akar mindenáron útravalóval traktálni, csak rávilágít a napnál is világosabban a tényekre. Nem élhetünk a saját kis világunkban, néha oda kell figyelni a környezetünkre is.

A színészek (Motoki Masahiro, Yamazaki Tsutomu, Hirosue Ryoko) egytől-egyik parádésan játszottak, a film zenéje pedig egész egyszerűen lenyűgöző. Mindehhez remek operatőri munka társul, pazar totálképekkel. Abban a részben, ahol Daigót mutatják munka közben, és az idő múlását érzékeltetik, cselló szól a háttérben, és a hideg kirázza az embert a gyönyörűségtől. Hallgassatok bele:

A film 38 jelölésből 32 díjat el is vitt.
>>> A díjak listája ide kattintva megnézhető. <<<

Torrent fálj: Departures.2008.JAP.DVDRip.XviD-CiELO.torrent
Magyar felírat:
Departures.2008.JAP.DVDRip.XviD-CiELO.srt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://6tila.blog.hu/api/trackback/id/tr951910937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása