HTML

6tila

A blog azon filmeket tartalmazza amiket én már láttam és bátran merem ajánlani bármelyik látogatómnak. Ha pár nap kimarad, az nem lustaságból ered, hanem mert vagy olyan filmet néztem amit nem szeretnék tovább ajánlani, vagy egyszerűen nem néztem azon napokon filmet.
Amennyiben neked is tetszett a film és kedvet érzel értékelni azt megteheted a filmek előzetese alatt található "Szólj hozzá" részben.

A linkek aktuálisságáért csak a blogbejegyzések megszületésekor tudok felelősséget vállalni, akkor minden link ellenőrzött, és valós. Az idő elteltével a linkek tartalma és érvényessége változhat. Torrentek esetében a le és feltöltők száma állandóan változik, és egyes esetekben a torrent maga is törlődhet a gazdaoldalról. Felíratok esetében ugyanez a helyzet, a gazdaoldalon történő változások, javítások, áthelyezések módosítják a linkek tartalmát és érvényességét. Ezekért elnézést kérek, de azt beláthatjátok, hogy nem ellenőrizhetem minden linkemet időszakosan sem. De ha ti jelzitek felém a változásokat, hibás linkeket, készségesen javítom őket az aktuális lehetőségekhez képest.

Linkajánló

Filmajánlók első kézből:
www.chrisdry.com

Nemzetközi torrent kereső:
BTjunkie.org

Az ázsiai filmek tárháza:
Asia Torrents.com

Felirat keresők:
Feliratok.hu
Feliratok.org
Opensubtitles.org
Horrorfreaksubs.try.hu
The L world
Hosszupuskasub.com
Subs.tu

Saját időzítésű, vágású felirataim:
-->>>Kattints ide a megtekintésükhöz!<<<--

Letöltő programok

Direkt letöltő (rapidshare, hotfile, stb.) több link 1 kattintással:
JDownloader

Torrent letöltő:
µTorrent

eMule letöltő és szerverek:
eMule + eMule szerverek

Utolsó kommentek

Látogatók

A számláló indítása: 2010.03.09 20:00 free counters

Az árva (Orphan, 2009)

6tila 2010.12.08. 23:16

Igen , igen jól sejtitek ez a hét a rettenetes gyerekekről készített filmekről fog szólni, és íme itt a következő Az árva. Mint az előző bejegyzésben már olvashattatok róla a filmdroidos koimbra szavait veszem segítségül az ajánlómhoz.

Adott egy árva...Itt álljunk is meg egy pillanatra. Milyen műfajról van szó? A film kérem szépen egy horror. Azt hiszem ezek után mindenkinek leesik a tantusz, hogy itt bizony nem a szende árvát fogja ijesztegetni egy csúnya arcú bácsi, hanem az ártatlannak kinéző gyermek teszi pokollá az őt örökbefogadó család életét. A Coleman házaspár még mindig nem lépett túl azon, hogy az egyik gyermekük halva született, fájdalmuk enyhítéseképp ellátogatnak egy nevelőotthonba, ahol az egyik kislány, Esther felkelti az érdeklődésüket. Aranyos, kedves, szépen mosolyog, gyönyörűen fest, barátságos – nosza, viszik is haza. Azonban egyre több furcsaság történik otthon, a kislány furán viselkedik és a mostohaanyuka épp csak sejteni kezdi mindazt, amit a két gyermeke már tud.

A kezdés kellően véres, mondhatni szokványos és tipikus, szinte minden horror így indul, elhúzzák a mézes madzagot az ember orra előtt. Aztán pedig várunk...és várunk, ásítunk és várunk, aztán megkapjak amire vártunk, a fenébe is, de még hogy. A felvezetésre nem mondhatnánk, hogy rövid lenne, sőt, kifejezetten hosszú lett, amibe csak a szokásos ijesztegetéseket pakolták bele, ilyenek pl. mikor kinyitják a tükrös szekrényt és mikor becsukják ott áll valaki vagy mikor villámlik az ágy mellett áll valaki, amikhez persze odaillő hanghatás társul. Ezek annyira elhasznált klisék, hogy az átlag néző már meg sem ijed rajta, esetleg az újszülöttek vagy a másnaposak szíve ugorhat meg egy kicsit.

Lassan építkezik a történet, mint már mondtam a kiscsajról már kezdetben tudhatjuk, hogy nem 100-as, de ezt a néző még nem tudja, mivel semmi jelét nem adja a lány, hogy valami nem stimmel vele. Meg különben is, talán a készítők csak játszanak a nézővel, mi van, ha csupán csak valaki képzeli a történéséket (mert ugye ez is lehet)? Nem tudjuk meg miképp került Esther az árvaházba, folyamatosan jelen van minden beszélgetésnél, majd később már ügyesen manipulál és kijátssza az embereket, zsarolásban, megfélemlítésben is otthon van, egymás ellen hangolja mostohaszüleit, sakkban tartja azoknak gyerekeit. Ráadásul a balesetek is szaporodnak, ...filmélményt rontó szöveg törölve... „apró” dolgok történnek, de ehhez el kell telnie 30-40 percnek legalább.

A második felében aztán beleadnak apait-anyait, észrevétlenül hagytam abba az ásításokat, egycsapásra izgalmassá vált a sztori, ráadásul elhatalmasodott rajtam a mérhetetlen düh, amit ezzel az átokfajzattal szemben tápláltam. Nyugodt ember vagyok, nem kapom fel a vizet csak úgy, de itt szívesen belegyalogoltam volna a képébe Esterhnek és azt kívántam bárcsak megtennék ezt már helyettem, mert ez már nem horror, hanem inkább terror volt, amit művelt (spoiler: A végén az I'm not your fucking mommy mondatot felterjeszteném az év egyik legjobb mondatára, az ezt követő cselekedetet pedig mosolyogva nyugtáztam). Utoljára talán az Eden Lake esetében utáltam ennyire a negatív szereplőt, de Esthernek még erre is sikerült rátennie egy lapáttal, jegyezzük meg az őt alakító Isabelle Fuhrman nevét, van benne tehetség.

Ha a film első felét is ugyanolyan izgalmassá tudták volna tenni, mint a másodikat, vagy kicsivel lerövidítették volna (¾ óra alatt alig történik valami szerintem) akkor semmi gond nem lenne, könnyedén az év egyik legjobbja is lehetne. Jaume Collet-Serra előző horrorjával, a Viasztestekkel is ez volt a gond, csak a második felére kapcsolt rá, az elején pedig a néző csak bágyadtan pislogott, bár Az árva esetében nem volt olyan mérhetetlenül rossz a felvezetés. 65 %-ot kap tőlem ezért.
(forrás: filmdroid.blog.hu/2009/10/13/az_arva_orphan )

És akkor vissza hozzám, hogy milyennek láttam én a filmet. A kezdő jelenet a kellő nyugodtságból a várható véres trancsírig eljuttat minket, ami kicsit már túlzás is lett... ez az ami nem tetszett a filmben, a szülési jelenet, valahogy oda nem illő volt, de ezt követően egy az egyben jól volt összerakva a film. Kellő időt fordítottak a család megismerésére, és az uj gyerek beilleszkedésére is. A tükrös jeleneteknél már szinte várjuk mikor lesz ott egy másik ember is amikor bezáródik a szekrényajtó, de mintha játszana velünk nézőkkel a rendező többször pórul is járunk. A villámlós zivataros éjszaka is kihagyhatatlan, de az már szinte viccesre sikeredik, hogy a szülőknek miért pont egy ilyen estének a kezdetén jön meg a kedvük egy kis szerelmi légyottra, mikor köztudott, hogy ilyenkor szinte kötelezően bejönnek a gyerekek a hálószobába. De kicsit fura volt, hogy a tél közepén, hogy lehet heves villámlásokkal tűzdelt zivatar a lassú pelyhekben hulló hóesésben. De azért a villámlásos jelenetet mégsem lehetett kihagyni egy ilyen filmből... meg a rejtekhelyet a fa tetején lévő kis házban, a csillogó kalapácsot, a hosszú pengéjű kést és még sorolhatnám a sok kötelező elemet. De egy dolog az egyedi volt benne, az ártatlan kis árva kislány tekintete (lásd lentebb a dvd borítón) és a vágyakozás az egymást követő jelenetekre, akiről bár tudtuk, hogy kb mire számíthatunk, de mégis valahogy mindig többet kap az embert a vártnál, a végkifejletről meg nem is beszélve , ami  felteszi az egész filmre a gyémánt koronát. Jó film volt, egészében lekötött, és bár a horrorok csak 1x nézősek, mert utána már úgyis tudja az ember, hogy mi volt a következő jelentben, de ezt azért megnézném még egyszer.
Eden Lake és Viasztestek ... két nagyszerű horrorfilm, van akinek ez, van akinek az a kedvence, de lehet, hogy most a kettőjük közzé állhat egy Árva?

Minden esetre úgy nézzétek meg ezt a filmet, hogy ez egy megtörtént eset, és ami talán benne a legijesztőbb, hogy Esther valóban élt!

Torrent fálj: Orphan.DVDRip.XviD-DiAMOND.torrent
Magyar felírat: Orphan.DVDRip.XviD-DiAMOND.srt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://6tila.blog.hu/api/trackback/id/tr672503386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása