HTML

6tila

A blog azon filmeket tartalmazza amiket én már láttam és bátran merem ajánlani bármelyik látogatómnak. Ha pár nap kimarad, az nem lustaságból ered, hanem mert vagy olyan filmet néztem amit nem szeretnék tovább ajánlani, vagy egyszerűen nem néztem azon napokon filmet.
Amennyiben neked is tetszett a film és kedvet érzel értékelni azt megteheted a filmek előzetese alatt található "Szólj hozzá" részben.

A linkek aktuálisságáért csak a blogbejegyzések megszületésekor tudok felelősséget vállalni, akkor minden link ellenőrzött, és valós. Az idő elteltével a linkek tartalma és érvényessége változhat. Torrentek esetében a le és feltöltők száma állandóan változik, és egyes esetekben a torrent maga is törlődhet a gazdaoldalról. Felíratok esetében ugyanez a helyzet, a gazdaoldalon történő változások, javítások, áthelyezések módosítják a linkek tartalmát és érvényességét. Ezekért elnézést kérek, de azt beláthatjátok, hogy nem ellenőrizhetem minden linkemet időszakosan sem. De ha ti jelzitek felém a változásokat, hibás linkeket, készségesen javítom őket az aktuális lehetőségekhez képest.

Linkajánló

Filmajánlók első kézből:
www.chrisdry.com

Nemzetközi torrent kereső:
BTjunkie.org

Az ázsiai filmek tárháza:
Asia Torrents.com

Felirat keresők:
Feliratok.hu
Feliratok.org
Opensubtitles.org
Horrorfreaksubs.try.hu
The L world
Hosszupuskasub.com
Subs.tu

Saját időzítésű, vágású felirataim:
-->>>Kattints ide a megtekintésükhöz!<<<--

Letöltő programok

Direkt letöltő (rapidshare, hotfile, stb.) több link 1 kattintással:
JDownloader

Torrent letöltő:
µTorrent

eMule letöltő és szerverek:
eMule + eMule szerverek

Utolsó kommentek

Látogatók

A számláló indítása: 2010.03.09 20:00 free counters

1 liter könny (1 リットルの涙, 1 litre of tears (2005))

6tila 2011.10.05. 20:48

Ez az első eset, hogy nem a filmről írt kritikát mellékelem, mert nem találtam, és most nincs időm új kritikára, de mindenképpen meg akarom osztani veletek ezt a filmet is. A leírás a film alapját képező sorozatról íródott, de lényegében felvázolja a film történetét, és hangulatát. Egy igazi dámáról van szó, mely az élni akarásról, és a végletekig való kitartásról szól.

Az 1 リットルの涙, (angol címén 1 litre of tears vagy A diary of tears) egy meg­tör­tént ese­tet dol­goz fel. Én a japán tv-s drá­má­ról fogok írni, ami az Aya Kitō által 1986-ban, halála előtt pub­li­kált nap­lón alap­szik — igaz, van­nak benne vál­toz­ta­tá­sok —, ugyan­úgy, ahogy a 2004-ben készült film.

A dráma Ikeuchi Ayá­ról, egy 15 éves átla­gos lány­ról szól, aki egy­szer­csak azt veszi észre, hogy gond­jai van­nak a moz­gás­sal, gyak­ran esik el. Ezzel már az első epi­zód­ban szem­be­sü­lünk, ami­kor egy jele­net édes­any­ját mutatja, akit az orvos épp arról vilá­go­sít fel, hogy a lánya egy gyó­gyít­ha­tat­lan dege­ne­ra­tív neu­ro­ló­giai beteg­ség­ben szen­ved, ami ráadá­sul nagyon ritka is, és az idő elő­re­ha­lad­tá­val elveszti teste fölött az ural­mat: elő­ször gond­jai lesz­nek a futás­sal, járás­sal, majd a beszéd­del, végül az egé­szen egy­szerű moz­du­la­tok­kal, és egy­ál­ta­lán nem fog tudni beszélni. Ám a tör­té­net ele­jén Aya erről mit sem tud, lel­ke­sen indul az isko­lába meg­írni a fel­vé­teli tesz­tet, hogy fel­vé­telt nyer­jen az új közép­is­ko­lába. Azon­ban a buszon elal­szik, így igen­csak késésbe kerül, és mikor fel­éb­red két­ség­be­esve kezd futni a suli felé. Útköz­ben is egy­szer elesik, majd egy bicik­li­tá­ro­ló­nál mégegy­szer, amit a szin­tén késés­ben lévő Asō Haruto is végig­néz. Elő­ször nem tűnik túl segítő­kész­nek, de ami­kor elered az eső, Aya pedig vérző térd­del sán­ti­kálva igyek­szik össze­ka­parni a hol­mi­ját, fel­ajánlja neki a fiú, hogy elvi­szi a bicik­li­jén. Így ismer­ke­dik meg Aya Haru­tó­val, aki szép las­san annyira meg­ked­veli a lányt, hogy akkor sem hagyja cser­ben, ami­kor a beteg­sége már nagyon súlyossá válik.A felév­te­lin per­sze mind a ket­ten sike­re­sen átmen­nek, és Aya a bará­ta­i­val lel­ke­sen kezd neki a tan­év­nek. Még kosár­lab­dára is jár, és igen ügyes benne.

Ayá­nak össze­tartó, vic­ces csa­ládja van. Édes­apja tofu­ké­szí­tésből él, édes­anyja egész­ség­ügyi tanács­adó, továbbá van két huga és egy öccse. Haruto élete nem ilyen vidám és vál­to­za­tos. Édes­ap­já­val él (aki mel­les­leg orvos) és nem túl jó a viszo­nyuk. Ráadá­sul új tanu­lók­ként őt és Ayát választ­ják meg osz­tály­fe­lelős­nek, akik­nek meg kell szer­vezni az ének­kari ver­senyre az elő­ké­szü­le­te­ket. Ez az alka­lom azért lesz fon­tos Ayá­nak, mert eddigre már kide­rí­tette, hogy valami baj van a tes­té­vel (édes­any­já­val elment orvos­hoz, aki reha­bi­li­tá­ciót aján­lott neki, bár az okot pon­to­san nem mondta meg, vala­mint inter­ne­ten utá­na­né­zett a beteg­ség­nek amire gya­na­ko­dott, és ami­nek egy elő­re­ha­la­dott stá­di­u­má­ban szen­vedő fér­fi­val talál­ko­zott már a kór­ház­ban), és az előa­dás után szü­le­i­vel együtt elmegy az orvos­hoz, hogy meg­tudja: tény­leg ebben a ritka beteg­ség­ben szenved-e. Ezért az ének­kari ver­seny az utolsó olyan pil­la­nat, ami­kor még nem biz­tos semmi, ami­kor még meg­pró­bál­hat a bol­dog tudat­lan­ság­ban elmerülni.

Az igazi Aya

A tör­té­net további fej­le­mé­nyeit nem mesél­ném el, csak meg­pró­bá­lom össze­szedni, hogy miért is hagy olyan mély nyo­mot az ember­ben, mert az biz­tos, hogy aki figyel­me­sen nézi végig a része­ket, az nem bírja ki sírás nél­kül. A drá­ma­i­ságra ráját­szik, hogy a néző már a soro­zat leg­ele­jén tudja, hogy mi lesz a lány sorsa, rövid jele­ne­tek vil­lan­nak fel, mely a beteg­ség későbbi stá­di­u­mait mutatja, pél­dául ami­kor Aya már alig tud írni, és ami­kor szív­szo­rító kér­dé­se­ket tesz fel nap­ló­já­ban édes­any­já­nak: “Anya, férj­hez fogok valaha menni?” A hatást erő­síti, hogy Ayát min­denki sze­reti, bará­tok­kal és egy sze­rető csa­lád­dal van körül­véve, ráadá­sul a sze­re­lem iránti érdeklő­dés is meg­je­le­nik, egy kosa­razó felsőbb­éves fiú sze­mé­lyé­ben. Mindez tel­je­sen meg­vál­to­zik: a kosa­ras fiú, aki kez­det­ben szin­tén érdeklő­dött Aya iránt, cser­ben­hagyja őt, miután nyil­ván­va­lóvá válik a beteg­sége; a kosár­lab­dát abba kell hagy­nia; ami­kor pedig toló­székbe kerül, és bará­ta­i­nak min­den­ben segí­te­niük kell neki az isko­lá­ban, már szá­mukra is csak teherré válik. Az isko­lát is el kell hagy­nia, moz­gás­sé­rül­tek­kel fog­lal­kozó intéz­ménybe köl­tö­zik. Egye­dül a csa­ládja és Haruto — aki egyéb­ként kita­lált sze­replő, a való­ság­ban nem volt ilyen fiú Aya mel­lett — nem hagy­ják cser­ben, ők azok, akik min­dig mel­lette állnak, akik moso­lyog­nak rá, ami­kor sírni tud­ná­nak a szo­mo­rú­ság­tól. És ugyanez igaz Ayára is, ő is pró­bál erős lenni, hogy szü­le­i­nek ne okoz­zon még nagyobb fáj­dal­mat. A drá­mát erő­síti ezen kívül, hogy min­den epi­zód­ban mutat­nak be képe­ket az igazi Ayá­ról és idé­ze­te­ket a köny­véből. És végül, de nem utolsó sor­ban, fon­tos a zene, ami töké­le­te­sen passzol a soro­zat han­gu­la­tá­hoz és mon­da­ni­va­ló­já­hoz. A két leg­több­ször elő­for­duló szá­mot a Remi­o­ro­men adja elő: Konayuki és San­gatsu Koko­noka címmel.

Drá­má­ról van szó, tehát sejt­hető, hogy mi lesz a vég­ki­fej­let, ezt már a beteg­ség első jel­lem­zé­se­kor tudni lehet. Az egy­szerű, de erős mon­da­ni­való, melyet Aya nap­ló­be­jegy­zé­se­i­ben fogal­maz meg, a követ­kező: Már maga a tény, hogy élünk, cso­dá­la­tos dolog.
(forrás: japanfelderito.hu/egy-liter-konny)

Torrent fálj: Ichi.Rittoru.No.Namida.2005.DVDRip.XviD-AsiSter.torrent
Magyar felírat: Ichi.Rittoru.No.Namida.2005.DVDRip.XviD-AsiSter.srt
(köszönet a felíratért HunVista)

7.4

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://6tila.blog.hu/api/trackback/id/tr653281052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása