HTML

6tila

A blog azon filmeket tartalmazza amiket én már láttam és bátran merem ajánlani bármelyik látogatómnak. Ha pár nap kimarad, az nem lustaságból ered, hanem mert vagy olyan filmet néztem amit nem szeretnék tovább ajánlani, vagy egyszerűen nem néztem azon napokon filmet.
Amennyiben neked is tetszett a film és kedvet érzel értékelni azt megteheted a filmek előzetese alatt található "Szólj hozzá" részben.

A linkek aktuálisságáért csak a blogbejegyzések megszületésekor tudok felelősséget vállalni, akkor minden link ellenőrzött, és valós. Az idő elteltével a linkek tartalma és érvényessége változhat. Torrentek esetében a le és feltöltők száma állandóan változik, és egyes esetekben a torrent maga is törlődhet a gazdaoldalról. Felíratok esetében ugyanez a helyzet, a gazdaoldalon történő változások, javítások, áthelyezések módosítják a linkek tartalmát és érvényességét. Ezekért elnézést kérek, de azt beláthatjátok, hogy nem ellenőrizhetem minden linkemet időszakosan sem. De ha ti jelzitek felém a változásokat, hibás linkeket, készségesen javítom őket az aktuális lehetőségekhez képest.

Linkajánló

Filmajánlók első kézből:
www.chrisdry.com

Nemzetközi torrent kereső:
BTjunkie.org

Az ázsiai filmek tárháza:
Asia Torrents.com

Felirat keresők:
Feliratok.hu
Feliratok.org
Opensubtitles.org
Horrorfreaksubs.try.hu
The L world
Hosszupuskasub.com
Subs.tu

Saját időzítésű, vágású felirataim:
-->>>Kattints ide a megtekintésükhöz!<<<--

Letöltő programok

Direkt letöltő (rapidshare, hotfile, stb.) több link 1 kattintással:
JDownloader

Torrent letöltő:
µTorrent

eMule letöltő és szerverek:
eMule + eMule szerverek

Utolsó kommentek

Látogatók

A számláló indítása: 2010.03.09 20:00 free counters

A leggyorsabb Indian (The World's Fastest Indian, 2005)

6tila 2011.08.31. 00:05

Bátran jelenthetjük ki, hogy motorkerékpáros bajnokjelöltek grandiózus diadalmenetét nagyvászonra diktálni kétesélyes vállalkozás, mert bár üzlet és mítosz kényelmesen megfér egymással a kortárs kommerszben, könnyedén a giccs vakvágányára tévedhet a koncepció. A maga után kellemetlen szájízt hagyott Beavatás t követően meglepőnek is tűnhet Roger Donaldson választása, aki a világviszonylatban nem igazán közismert Burt Munro 1967-es, nevadai motorkerékpáros sebességrekordjának történetét örökíti meg legújabb rendezésében. Viszont ha belegondolunk, hogy Donaldson egyszer már dokumentumfilmbe foglalta a munro-i életmű kvintesszenciáját, akkor nem is tűnhet olyan lehetetlennek a küldetése, és ha ehhez még hozzávesszük, hogy A leggyorsabb Indianban csalhatatlanul az ízlésficamos hatásvadászatot óvatosan kikerülő, szolidabb – egynemű – történetvezetés és az igen kamatozó karakterorientáltság mellett teszi le a garast, akkor tulajdonképpen már előre fickándozhatunk moziszékünkben, hogy kellemes pillanatokat adó road-movie-t fogunk látni.

  

 

 És ezúttal nem is tévedünk, végre kiszabadulunk a karcsú őszi filmkínálat szorításából. A sztori tehát Burt ( Anthony Hopkins) kanyargós dicsőségútját idézi fel, kezdve 1920-as, Indian motorkerékpárjának tökéletesítésétől, egészen a nevadai versenypálya sporttörténelmet felrúgó száguldozásáig.

 

 

 A trailer alapján valódi küldetésközpontú filmet vártam, talán számoltam azzal is, hogy Donaldson felhasználja kedvenc dokumentarista nyersanyagát a főhősről, de szerencsére hatalmasat tévedtem, ugyanis A leggyorsabb Indian sokkal inkább Burt Munro civil individuumának keretbe foglalása, mintsem adatszerű kor- és eseményidézés. A zavaró „based on true story” feliratot akár el is süllyeszthetjük tudatalattinkban, ugyanis a joviális, megmosolyogtatóan bájos hangulatelemektől ölelt szinopszist Donaldson szinte teljes egészében saját kútfőből is írhatta volna. A forgatókönyv ugyanis aránytalanul (és kellemesen) jellemcentrikus, nem veszik el a tények szolgai visszatükrözésében, sőt, meglepően sovány valóságanyaggal dolgozik; a játékidő nagy részében inkább Burt konzervatív, már-már karikatúra-jellemét pedzegeti, illetve derűs, futó emberi kapcsolatait, alkalmi útitársaiban hagyott lenyomatát hengeríti a sóvárgó nézők elé. A dramaturgia oroszlánrésze triviális jellemkomikummal csikar ki belőlünk érzelmi hatást, legyen szó akár fogyatékosságról (nagyothallás), kelekótya szokásról (a citromfa notórius lepisilése), naivitásról (a virágárus lány, mint egyszemélyes segélyszervezet), zavaró betegségről (vizeletproblémák kikúráltatása indián „kutyahere” módszerrel) vagy életviteli tanácsokról („Ne dohányozz!”). A szkriptért is felelős Donaldson zseniális érzékkel halmozta egymásra a humor- és enyhe konfliktushelyzeteket (a tengerparti motorverseny), s a dialógusok frissessége, valamint a szereplők masszív kontúrossága még a kopottas paneleket is „újként csomagolja.”

 

 

 

 A kedélyes, súlytalan hangulatú cselekménybonyolítás permanenciája néha megreked egy-egy kulcsjelenetnél: legyen az akár maga a nyitány, vagy éppen Burt könnybe lábadó múltidézése, esetleg a „Mindig is szerettem volna valami nagy dolgot véghezvinni” típusú tételmondatok hangoztatása. Ugyanakkor az utolsó tíz percre torokzsibbasztó egyéni drámává konszolidálódik a cselekmény, de nyugodt szívvel konstatálhatjuk, hogy a finálé sem tartogat érzelgős felütéseket, Roger Donaldson konzekvensen végigviszi a visszafogottabb, hősközpontú és felesleges külsőségektől mentes cselekménygöngyölítést. A sikeres célhoz érés utáni, sikongatós, eufórikus slusszpillanatok is elmaradnak, Burt szerényen visszatér új-zélandi kertvárosába, majd engedelmesen leállnak a felvevőgépek. Új-Zélandról jut eszembe: végre egy zseniális életrajzi alkotás, amely mentes a csillagsávos lobogókkal szemben tanúsított majomszeretettől.

 A leggyorsabb Indianban még a látvány szerelmesei is örömüket lelik: a több száz kilométeres, sivatagos száguldozás élményét a lendületes képköltészet tökéletesen adja vissza. A kirobbanó erejű, viharvert motorbicikli szemkápráztató gyorsaságát hangsúlyozó, távoli oldalbeállítások pedig a néző felé is méltóságot és izgalmat sugároznak.

 A színésztáborból természetesen Anthony Hopkins emelkedik ki, akit a szeszélyes öregúr ízes, érzékletes megformálásáért napestig méltathatnánk. Bár ezek az extrovertált, klasszikusan humoros szerepek némiképp távol állnak tőle, most bebizonyítja, hogy szolid bolondozásban is verhetetlen. Reméljük, hogy a közeljövőben hasonlóan nívós szerepekben láthatjuk viszont, és egy időre hátat fordít a mesterkélt közönségfilmek mocsarának. Roger Donaldsonnal mindenesetre – A Bounty után húsz évvel – másodszor is kiváló csapatot alkottak, és gumiabroncsuk vastagon beleégette magát a 2005-ös mezőnybe.

(forrás: http://film.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=50938)

Torrent fálj: The.Worlds.Fastest.Indian[2005]DvDrip[Eng]-aXXo.torrent
Magyar felírat: The.Worlds.Fastest.Indian[2005]DvDrip[Eng]-aXXo.srt
(köszönet a felíratért The Nanny - ssolitude)

7.9

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://6tila.blog.hu/api/trackback/id/tr103191904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása